Hildegard Draaijer, Artistiek leider van DOX
Ik studeerde aan de dansopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Als uitvoerend danser en speler werkte ik bij verschillende theater- en dansgezelschappen. Sinds 1998 ben ik als artistiek directeur en coach verbonden aan DOX, het makersplatform voor theater, jongeren en alle (sub)culturen van nu. Mijn kerntaak is het coachen en ondersteunen van opkomende kunstenaars uit verschillende (sub)culturen en disciplines, die hun kennis overdragen aan een nieuwe generatie.
Bij DOX richten we ons voornamelijk op het ontwikkeltraject met onze jonge performers. Dit moesten we van helemaal live naar online omzetten en daardoor zijn zij thuis redelijk in een isolement geraakt. We hebben intensief contact met ze, erover praten is belangrijk. Daarnaast hadden nieuwe makers geen onderzoek- en repetitieruimte meer, spelen was onmogelijk geworden. Een behoorlijk aantal optredens moesten worden gecanceld. Van de festivalproducties van Dieheleding, Onyx &Ivory en Lionstorm tot aan drie edities van het hip-hop evenement The Kulture of Hype & Hope. Van die laatste kon ook de gold edition in de Staddsschouwburg Utrecht niet doorgaan, waardoor de battleranking compleet in de war is geschopt. En de voorstelling van De Zijlijn op Tweetakt is ook gecanceld, gelukkig weten we nu dat deze wel weer doorgaat, zijn we megablij mee!
“We zijn ver weg van elkaar maar door intensief te communiceren zijn we toch dichtbij elkaar.”
We hebben echt een switch gemaakt naar nog meer online zichtbaarheid, want je moet wel! Van simpelweg registraties streamen tot het maken van nieuwe content met onze makers. En niet alleen voor het publiek, maar ook intern met zowel kantoor als de makers hebben we ervoor gezorgd dat we wekelijks close contant konden blijven houden via teams en ZOOM.
Het is vooral een wankele situatie geweest omdat we niet wisten waar we aan toe waren. Het was lang wachten op duidelijkheid vanuit de overheid ten aanzien van onze sector. Inmiddels vallen we onder de contactberoepen en kan er dus veel meer. Voor zowel aan de uitvoerende als publiekszijde is het een onrustige situatie geweest. Het heeft impact gehad op de mindset van iedereen waar we mee werken. Juist daarom was het belangrijk dat we doorgingen met onze activiteiten: het zorgde voor regelmaat. We zijn ver weg van elkaar maar door intensief te communiceren zijn we toch dichtbij elkaar. Dat was ook nodig.
De toekomst is fantastisch, maar ook spannend. Fantastisch omdat we in de BIS zijn opgenomen en één van de 15 ontwikkelfuncties worden in Nederland. Dat is echt een kroon op het keiharde werken. Spannend blijft het omdat we niet weten wat er gaat gebeuren met de nieuwe coronagolf, omdat het her en der ook weer lijkt op te waaien.
Internationaal kunnen wij heel veel zaken niet inzetten komend seizoen. We zijn in die zin volledig afgekapt van de buitenwereld en dat is juist een essentieel element voor DOX. We zijn around the corner, around the world. Maar around the world is nu echt heel ver weg en voorlopig ook niet dichtbij. En vergeet de economische hobbel niet.
Maar als we dit doorstaan, is er dan nog genoeg ruimte voor makers en performers om te kunnen maken wat we willen.